یک مقام مطلع سیاسی درباره تفاوت دیدگاه نیروهای مرزی جمهوری اسلامی ایران و عراق در خصوص چاه نفتی “شماره ۴ پیچ انگیزه” در منطقه عمومی دهلران و اخباری که بعضی از رسانه ها در این رابطه گزارش کرده اند، توضیحاتی اراده کرد.
یک مقام مطلع سیاسی درباره تفاوت دیدگاه نیروهای مرزی جمهوری اسلامی ایران و عراق در خصوص چاه نفتی “شماره ۴ پیچ انگیزه” در منطقه عمومی دهلران و اخباری که بعضی از رسانه ها در این رابطه گزارش کرده اند، گفت: به دنبال وقوع جنگ تحمیلی علیه کشورمان اغلب میله های مرزی به کلی از میان رفته و از طرفی آثار و عوارض طبیعی خط مرز (توپوگرافی) نیز تخریب شده اند. لذا پرسنل مرزی ایران و عراق بعضاً در تشخیص دقیق خط مرز با تفاوت دیدگاه مواجه شده و در نتیجه موجبات بروز سوء تفاهماتی را فراهم ساخته اند.
دولتهای جمهوری اسلامی ایران و عراق نسبت به رفع کلیه مشکلات موجود در مرزهای زمینی و رودخانه ای مشترک براساس معاهدات ۱۹۷۵ و نیز فعال نمودن مجدد مکانیسم های فنی- اجرایی پیش بینی شده در این معاهدات توافق نموده و در حال حاضر نیز اغلب کمیسیون های مشترک فنی پیش بینی شده در معاهدات ۱۹۷۵ فعال شده اند. این مقام ابراز امیدواری کرد، با اتمام کار کمیسیون مختلط مامور ساخت میله های مرزی در مرز زمینی مشترک ایران و عراق تفاوت دیدگاه در خصوص چاه های نفتی واقع در مرز مشترک از بین برود.
این مقام مطلع همچنین پیرامون گزارشات نادرستی که درباره مشکلات ایران و عراق برای لایروبی اروندرود منتشر شده، اظهار داشت: طبق توافقات اسفندماه ۱۳۸۶ و شهریورماه ۱۳۸۷ معاونین وزرای امور خارجه ایران و عراق، طرفین بر ضرورت فعال سازی مجدد رودخانه قابل کشتیرانی اروندرود طبق مفاد معاهده ۱۹۷۵ ایران و عراق و موافقتنامه کشتیرانی در شط العرب (اروندرود) تاکید نمودند.
وی همچنین گفت: در این چارچوب طبق توافقات دیماه ۱۳۸۷ در خرمشهر میان هیئت های مرزی دو کشور مقرر شده بود که طرفین عملیات اندازه گیری و هیدروگرافی مشترک را پس از اعلام آمادگی اجرایی طرف عراقی به طرف ایرانی و حداکثر تا پایان ماه ژانویه ۲۰۰۹ آغاز کنند. البته چندماه از موعد مقرر می گذرد و طرف عراقی تا کنون آمادگی اجرایی خویش را به طرف ایرانی ابلاغ ننموده است.
این مقام مطلع تصریح کرد: قرار است پس از عملیات اندازه گیری و هیدروگرافی مشترک در اروندرود، فعالیت دفتر مشترک هماهنگی ایران و عراق در امور اروند رود (CBC) که وظیفه تامین ایمنی کشتیرانی اروندرود و از جمله عملیات لایروبی را به عهده دارد از سر گرفته شود. بدیهی است اقدامات مربوط به پاکسازی اروندرود از کشتی های غرق شده و به لای نشسته و همچنین مین ها و مهمات موجود، با هماهنگی طرفین انجام می پذیرد.