خوزنیوز/ مجتبی گهستونی: کاشت بیش از ۱۶ میلیون مین و رها شدن میلیون ها بسته انفجاری در خاک ایران در پی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از سوی متجاوزان ارتش صدام در مساحتی بالغ بر ۴۲ هزار کیلومتر مربع، ایران را به عنوان یک قربانی مین مطرح کرده است.
جابه جایی، آب بردگی، فرسودگی، تنوع شرایط اقلیمی، خاک رملی و کوهستان های سخت و… بر دشواری های پاکسازی در ۵ استان مرزی افزوده است و دامنه تاثیرات آلودگی مین را فراتر از حد استان قرار داده است.
با توجه به اینکه در هر۲۲دقیقه در سراسر جهان یک نفر بر اثر برخورد با مین ، کشته یا مجروح می شود در ایران از سوی دولت و تشکل هلی غیر دولتی تلاش های گسترده ای برای پاکسازی انجام شده است که این مهم تاکنون باعث نشده که میان یابی و پاکسازی به اتمام برسد.
در سالهای اخیر تعداد افراد ساکن در روستاها و شهرهای اطرف مناطق آلوده به مین که بر اساس برخورد با این جسم انفجاری شهید و یا جانباز شدند کم نبوده است.
فاضل راشدی یکی از قربانیان مین است که در شهرستان بستان در جنب غربی خوزستان زندگی می کند که پس از جنگ ضمن مواجه شدن با جسمی که در زمین هایی که گله شان در حال چرای دام بود در یک لحظه انفجار رخ داد و دستان و چشم هایش را از دست داد.
به بستان می روم سراغش را از این خانه و آن خانه می گیرم. ابتدا تا انتهای شهر را طی می کنم. آخرین خیابان، روبه سیل بند، رو به مرز و رو به استان میسان عراق خانه جانباز فاضل راشدی را پیدا می کنم. به خانه او می روم. او ۲۷ سال سن دارد و خود را یک زندانی در خانه می داند که بزرگترین آرزویش دیدن روی خانواده اش است.
فاضل راشدی زبان به گلایه می گشاید و می گوید: من کلاس پنجم بودم. بچه بودم. دستم به جسمی خورد. نمی دانستم آن چیز چیست. پدرم هم دور بود. تا آن جسم را برداشتم منفجر شد. سوختم. تمام بدنم آتش گرفت. آتش تو چشمانم بود. وحشتانک بود. مرگ را جلوی چشمم دیدم.
وی افزود: پس از انتقال به اهواز و مداوای اولیه وقتی به خانه برگشتم رنگ سرخ فرش و نخل میان حیاط را نمی دیدم. روی مادر و پدرم را هم ندیدم. دیگر به مدرسه هم نمی توانستم بروم.
از راشدی درباره مداوای خود پرسیدم و او گفت: پنح سال بعد از این اتفاق راهی تهران شدم تا مداوا کنم. آنها گفتند اگر به خارج از کشور بروی می توانی به بینایی ات دست پیدا کنی.
حالا از این حرف نزدیک به یک دهه می گذرد و فاضل راشدی انتظار بینایی اش را می کشد.
اتفاقات ناگوار از این نوع در استانهای جنگزده به وفور رخ داده است. در همین خصوص طی روزهای گذشته و در پی تماس مدیریت چک و خنثی سازی اشیا مشکوک شهرستان اهواز با مدیریت پاکسازی میادین مین شمال خوزستان، مبنی بر مشاهده مهمات باقی مانده از جنگ در سطح شهر اهواز، کارکنان تیم آماده مین روبی در محل حضور یافته و یک تیر گلوله توپ ۱۳۰ میلیمتری شدیدالانفجار باقی مانده از جنگ را کشف و با رعایت نکات ایمنی مهمات مذکور را به نقطه امن منتقل نمودند.
به تازگی پس از تماس فرمانداری شوش با مدیریت پاکسازی میادین مین شمال خوزستان، مبنی بر مشاهده مهمات باقی مانده از جنگ در شهرستان شوش، کارکنان تیم آماده مین روبی در محل حضور یافته و موفق به کشف یک راکت و دو تیر گلوله توپ شدند.
در خبری دیگر که در همین شهریورماه اعلام شد متخصین انهدام مهمات درمنطقه جنوب پاسگاه سوبله تعداد ۲۰۸ تیر از انواع مین را با موفقیت منهدم نمودند.
خبرهای بد که یکی دوتا نیست. به تازگی در عملیلاتی دیگر که از سوی دلاوران مین روب در شهریورماه با موفقیت سپری شد انهدام مهمات ۱۷ تیر مین ضدنفرگوجه ایی و ۲ تیر مین ضد نفرات والمر بود.
آنچه که خواندید گوشه ای از مجاهدت ها و جانفشانی هایی مردان گمنام مین روب در گوشه ای از خوزستان بود. ازسال۱۳۸۲که ماموریت خطیر مین روبی به وزارت دفاع واگذار شده است ۱۵۵۱۰۰۰ هکتار اراضی آلوده به مین و گلوله پاکسازی شده است.
بر اساس شناسایی اولیه که توسط نیروهای نظامی در سال ۱۳۶۷، انجام شد مین در شهرهای خرمشهر، سوسنگرد، بستان، هویزه ،آبادان، اهواز، اندیمشک، دزفول، شوش پراکنده شده است.
در گفت وگویی رئیس مرکز مین زدایی کشور وی از پاکسازی عمومی ۴۱۵۰۰۰۰ هکتار از اراضی آلوده به مین و گلوله های عمل نکرده باقیمانده از دوران جنگ تحمیلی خبر داد.
سردار سرتیپ دوم پاسدار محمدحسین امیر احمدی گفت: این میزان پاکسازی از اراضی آلوده به مین و گلوله های عمل نکرده مربوط به استان های خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی است که توسط جان بر کفان شجاع و غیرتمند ارتش، سپاه ، بسیج و گروه های مردمی و شرکت های خصوصی همکار با مرکز مین زدایی کشور پاکسازی عمومی شده است و حدود ۴۰ هزار هکتار دیگر از اراضی آلوده، باقیمانده که عمدتا مربوط به استان خوزستان می باشد.
وی اظهار کرد: فقط کشفیات مین در سال های اخیر بالغ بر یک میلیون و ۵۰۰هزار عدد و کشفیات گلوله های عمل نکرده بالغ بر ۳۵۰هزار بوده که نشان از حجم بسیار گسترده آلودگی در این اراضی بوده است.
سردار امیر احمدی میزان کاهش مجروحان در اثر برخورد با مین و گلوله های عمل نکرده در سه سال گذشته را ۷۵درصد و میزان کاهش کشته شدگان را در این محدوده زمانی ۸۸درصد اعلام کرد و افزود: این کاهش میزان تلفات در اثر اقدامات جهادی و ایثارگرانه فرزندان رشید ملت ایران در نیروهای مسلح و مرکز مین زدایی کشور صورت گرفته است که البته به آسانی و ساده به دست نیامده است، تقدیم بیش از ۴۷ شهید و بیش از ۱۱۷ نفر جانباز در سال های اخیر و در جریان عملیات پاکسازی نشان دیگری از جانفشانی و تعهد نیروهای پاکسازی برای حفظ جان هموطنان عزیز و ایجاد آرامش و امنیت بیشتر در استان های مرزی کشور بوده است.
همه اقدامات انجام شده در حالی صورت می گیرد که بیشتر اراضی پاکسازی شده دراختیار مردم و نهادهای مسئول جهت انجام امور مختلف از جمله کشاورزی، دامداری، صنعتی وعمرانی قرار گرفته است و پاکسازی عمومی در این مناطق انجام شده و تلاش و فعالیت برای شناسایی و رفع آلودگی سایر نقاط آلوده احتمالی با استقرار تیم های پاکسازی همچنان ادامه دارد.
در سال های پس از جنگ تحمیلی با همه تلاش صورت گرفته و اقدامات جهادی و پاکسازی اصولی و همه جانبه سعی شد از بروز هرگونه حادثه ناگوار جلوگیری شود ولی عمق و گستردگی فاجعه ای که رژیم صدام بواسطه مین گذاری وحشیانه و بدون نقشه ای که بر جای گذاشته و از طرفی گذشت زمان که منجر به جابجایی و پوسیدگی مین و گلوله های عمل نکرده شده، وقوع حوادث ناگوار را اجتناب ناپذیر کرده است.